De kracht van depressie
In dit boek beschrijf ik mijn leven van meer dan 55 jaar met depressie. Het is een autobiografisch en heel persoonlijk verhaal. Daarnaast beschrijf ik het onderzoek naar mijn depressie dat ik ben begonnen in 2008, de resultaten daarvan en de methodes die ik daaruit ontwikkeld heb om de depressie te begrijpen en te accepteren. Ik beschrijf hier ook de functies en de kracht van depressie.
Het voorwoord is geschreven door Bart Groeneweg (namens het bestuur van de Depressie Vereniging) en Prof. Dr. Aart Schene (psychiater en hoofd van de afdeling psychiatrie van de Radboud Universiteit Nijmegen).
Aan het eind van elk hoofdstuk laat ik een andere deskundige aan het woord, die reflecteert op het onderwerp van het hoofdstuk.
De deskundigen
Annemiek Jansen-Oostelbos, zus van de auteur.
Dr. Rien Van, medisch directeur van het NPI. Hij is psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut en tevens werkzaam als opleider psychiatrie voor geheel Arkin.
Em. Prof. Dr. Michiel Hengeveld, zelfstandig gevestigd psychiater. Tot 2010 was hij hoogleraar en afdelingshoofd psychiatrie bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum te Rotterdam.
Dr. Roos van Grieken, psychiater en onderzoeker op het NPI, centrum voor persoonlijkheidsstoornissen van Arkin GGZ in Amsterdam. In 2017 promoveerde zij op het onderwerp ‘Het patiëntenperspectief op het herstel van depressie: zelfmanagement en professionele behandeling’ aan de Universiteit van Amsterdam.
Jun Po Denis Kelly Roshi († mei 2021), Abbot Hollow Bones Sangha en president van Friends of Zen.
Prof. Dr. Jan Spijker, psychiater en hoofd zorgprogramma Depressieve Stoornissen bij Pro Persona in Nijmegen. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar chronische depressie aan de Radboud Universiteit.
Ik voel me vereerd dat deze mensen hun naam aan mijn boek hebben willen verbinden.
Reacties van lezers
# Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.
# Wat een prachtig en bijzonder boek heb je geschreven.
# Wat je schrijft zet me aan het denken.
# Je verbindt heel veel thema’s met elkaar, op een begrijpelijke en logische manier.
# Een zeer persoonlijk, toegankelijk en professioneel geschreven boek.
# Een frisse, nieuwe en heldere kijk op depressie.
# Een eye-opener.
# Eindelijk HET boek waar ik al zo lang op heb gewacht.
Recensies
Een
Een goede titel voor een boek maakt nieuwsgierig naar de inhoud. En dat is Peter zeker gelukt met ‘De kracht van depressie’. Depressie is een psychische aandoening, een ziekte, die enorm krachtig kan zijn in z’n manifestatie, zelfs zo krachtig dat het leven ondraaglijk wordt. Maar dat is niet waar het boek van Peter over gaat. Integendeel!
In het boek beschrijft Peter zijn eigen (recidieve majeure) depressie, het leven met zijn depressie, de impact van zijn depressie op zijn leven en zijn proces en onderzoek om de depressie te begrijpen, een plaats te geven in zijn bestaan. Een opmerkelijke plaats, want Peter heeft de kracht gehad om zich af te vragen welke functie de depressie in zijn leven had en hij kwam tot de conclusie dat de depressie hem ook iets heeft gegeven, iets wat hij nodig had. Dit onder ogen zien vereist moed. Peter kwam tot de conclusie dat er een kernovertuiging over hemzelf onder het patroon van zijn depressie zat. Hij is die kernovertuiging gaan onderzoeken, hij heeft het aangedurfd om naar zijn grootste pijn te gaan en hij is in staat geweest om een helingsproces op gang te brengen en zijn kernovertuiging te transformeren. En daarmee heeft hij grip gekregen op zijn depressie. Een opmerkelijk resultaat!
Peters beschrijving van het moment van doorbraak heeft mij kippenvel bezorgd. Verhaalvertelling in optima forma. En dat bedoel ik uitsluitend als compliment. Dit zijn de verhalen die ertoe doen, waargebeurde verhalen van mensen van vlees en bloed, die worstelen, strijden en op hun eigen manier weten te overwinnen. Hoopvolle verhalen, die ons emotioneel weten te raken; verhalen die intrigeren en inspireren.
Naast Peter de verhalenverteller komt in het boek ook Peter de coach aan het woord. Peter heeft voor zijn boek niet alleen geput uit zijn eigen therapeutische proces, maar ook uit de ervaring die hij heeft opgedaan in zijn eigen coachpraktijk, De Hartenboom. Daarin begeleidt hij mensen met een depressie. Het boek biedt handvatten voor mensen met een depressie om zelf aan het werk te gaan. Het bevat vragen die je je zelf kunt stellen, vragen die je kunnen helpen om bij je eigen kernovertuiging te komen. Om je bewust te worden van je eigen patroon. Peters verhaal maakt duidelijk dat het een langdurig en pijnlijk proces kan zijn, zeker het proces om je kernovertuiging te transformeren, persoonlijk leiderschap te tonen en daarmee grip op je depressie te krijgen.
Ieder hoofdstuk in het boek wordt afgesloten met een kort commentaar van derden, van Annemiek Jansen – Oostelbos, zus van Peter, psychiater Rien Van, Em. Prof. Dr. Michiel W. Hengeveld, psychiater Roos van Grieken, Zenmeester Jun Po en psychiater Jan Spijker. Deze opzet verrijkt het boek en biedt een meerwaarde aan de lezer.
Ik vind het een hoopvolle ontwikkeling dat specialisten in de Geestelijke Gezondheid Zorg in Nederland hun naam (durven te) verbinden aan dit opmerkelijke persoonlijke verhaal. Peter is een ervaringsdeskundige die samenwerkt met specialisten in de GGZ. Ik ben ervan overtuigd dat het inzicht in depressies en de zorg en het welzijn voor mensen met een depressie door deze samenwerking aanzienlijk kan verbeteren.
Tenslotte wil ik hier nog vermelden dat Peters boek tot stand is gekomen in samenwerking met de Depressie Vereniging. Via de Depressie Vereniging heb ik Peter Oostelbos leren kennen en ik voel mij vereerd dat hij mij heeft verzocht een recensie over zijn boek te schrijven. Een boek dat ik bij deze van harte kan aanbevelen.
Deze recensie is geschreven door Ron van den Heuvel, ervaringsdeskundige
Twee
Dankbaar zijn voor het hebben van een recidiverende majeure (terugkerende grote) depressie. Voor veel mensen die midden in een depressie zitten klinkt dit als een ondenkbare en zelfs onbegrijpelijke redenatie. Toch is dit waar Peter Oostelbos faliekant achter staat en na het lezen van De kracht van depressie zal duidelijk worden waarom deze bijzondere uitspraak zoveel betekenis met zich meebrengt. Met zichzelf als casus kun je tegelijkertijd lezen over het interessante levensverhaal van Peter. Maar niet alleen dat, ook geeft hij concrete en bruikbare handvatten om om te leren gaan met een depressie, zodat ook jij er hopelijk een of meerdere handvatten uit kunt halen die je in dezelfde richting helpt waar Peter Oostelbos zich nu bevindt: de acceptatie van de depressie als onderdeel van zichzelf en hoe deze hem heeft gevormd naar de persoon die hij nu is.
Al van kleins af aan heeft Peter te maken gehad met psychisch confronterende situaties. Uit zijn levensverhaal valt op te maken dat ook welvaart geen garantie biedt voor het uitgroeien tot een geestelijk evenwichtig persoon. Hoewel er meer dan voldoende is voorzien in zijn primaire (fysiologische) levensbehoeften, zoals omschreven in Maslows hiërarchie van behoeften, is er een scheefgroei ontstaan in de sociale behoeftes en die van erkenning en respect. Peter werd in een gezin met maar liefst dertien kinderen vaak niet gezien, een behoefte die later in zijn leven uit is gegroeid tot een belangrijk thema die hem op allerlei vlakken is gaan beïnvloeden. Zijn periodes van depressie zijn zwaar en langdurig; zelfs gedachten aan suïcide zijn geen uitzondering in deze situaties.
Een perfecte balans tussen ervaring, kennis en deskundigheid.
De kracht van depressie is een aaneenschakeling van zijn levensverhaal, levenservaringen en zelfonderzoek, die hij op een heldere manier weet te versmeden tot een psychologische gebruiksaanwijzing om om te leren gaan met depressie. Hier houdt het echter niet op, hij weet het namelijk zo goed te verwoorden dat dit ook een bron van herkenning zou kunnen zijn voor mensen met andere psychische klachten. Zijn manier van het inzichtelijk maken van zijn gedragspatronen en kernovertuigingen, en met name ook de oorzaak hierachter zijn makkelijk te begrijpen en ook toe te passen op eigen ervaringen.
Naast de ervaringen en uitleggen van Peter zelf worden de hoofdstukken van het boek telkens afgesloten door diverse professionals op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit is zeer complementair aan het boek; het biedt nog weer een extra verdieping en een professionele kijk op de duidelijke thema’s die aangehaald worden. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan hoe mensen uit Peters leven (professionals, maar bijvoorbeeld ook zijn zus) hem ervaren. Hierdoor vormen al deze benaderingen een evenwichtig geheel waarbij alle perspectieven aan bod komen; dit is erg goed gedaan.
Deze recensie is geschreven door Ilse Klein; zij schrijft voor Undercover-Network
Het zal dan binnen een paar dagen worden toegestuurd.